Pactes parasocials i matrimoni del soci

És recomanable que alguns pactes parasocials els firmin també els cònjuges dels socis

Pactes parasocials i matrimoni del soci

 

Sovint els pactes parasocials estableixen compromisos dels socis respecte a com es transmetran els seus drets en un futur. I, encara que les participacions constin a nom d’un sol titular, és possible que la propietat d’aquestes sigui compartida amb el seu cònjuge (si està casat i el règim econòmic matrimonial és el de guanys).

Per exemple, en el cas d’una parella casada en règim de guanys són comunes les participacions adquirides en vigència del matrimoni, ja que, tret que els dos cònjuges manifestin expressament el contrari, es presumeix que aquests béns s’han adquirit amb diners comuns.

Si es dona aquesta circumstància, és aconsellable que el pacte de socis el firmi també el cònjuge. Vegeu algunes situacions en les quals es recomana fer això:

 

  • Si un tercer està interessat a adquirir participacions de l’empresa i els socis han pactat un dret d’arrossegament o d’acompanyament per a facilitar la venda i que cap dels dos resulti perjudicat, existeix el risc que el cònjuge del soci casat en règim de guanys es negui a vendre (si existeixen discrepàncies dins del matrimoni, per exemple). I això pot retardar, o fins i tot impedir, la venda de l’empresa.
  • El mateix pot passar si es pacten compromisos de venda a càrrec dels socis que incompleixin alguna obligació. Per exemple, es pacta que durant cert temps el soci haurà de prestar serveis a l’empresa, i si incompleix aquesta obligació, haurà de transmetre les seves participacions als socis restants.

Amb l’objectiu d’evitar aquestes situacions, el millor és atorgar capitulacions matrimonials i optar pel règim econòmic de separació de béns. Aquest règim ja és aplicable directament en algunes comunitats autònomes.

 

Els nostres professionals analitzaran els vostres pactes parasocials i les implicacions del règim econòmic matrimonial aplicable als socis que estiguin casats.