Sentències d'interès

Vegeu algunes sentències recents en matèria laboral

Sentències d'interès

Llocs de treball polivalents. La implantació de llocs de treball compartits —quan els treballadors deixen de tenir un lloc fix i ocupen els llocs disponibles, reservats prèviament mitjançant una aplicació informàtica— és una facultat de l’empresa, en exercici del poder de direcció que ostenta. No es pot considerar una modificació substancial de condicions, ja que no canvia els empleats de centre de feina ni afecta matèries l’alteració de les quals és susceptible de constituir una modificació substancial [Audiència Nacional, 27 de juliol de 2021].

Conciliació. Un jutjat social ha validat una multa de 25.000 euros imposada a una empresa que denegava de manera sistemàtica les sol·licituds de mesures de conciliació familiar, de manera que els treballadors es veien obligats a demandar-les judicialment per a exercir el seu dret. El tribunal considera que aquesta denegació suposa discriminació per raó de sexe [Jutjat Social núm. 26 de Barcelona, 21 de gener de 2021].

Propines. La supressió del dret dels empleats a rebre propines, quan abans en podien rebre, és una modificació substancial de condicions, per la qual cosa no es pot implantar de manera unilateral. Tot i que les propines siguin un concepte extrasalarial, si s’han cobrat anteriorment, s’han consolidat com una condició laboral [Tribunal Suprem, 17 de juny de 2021].

Temps parcial. Un treballador a temps parcial que acumula tota la seva activitat en un determinat període de l’any no pot accedir a la prestació per atur durant el període que no treballa [Tribunal Suprem, 23 de juny de 2021]. De fet, en aquest cas concret l’empresa ha de mantenir l’alta a la seguretat social del treballador durant tot l’any, de manera que aquest cotitzi els dotze mesos de manera prorratejada segons el percentatge de jornada contractat. L’acumulació no implica ni extinció ni suspensió del contracte (situacions que sí que podrien generar el dret a rebre la prestació per atur).